Fyrverkeri på Ungsholmen

Ett fyrverkeri med många nya element sköts 15.7.2016 på Ugnsholmen, i Helsingfors,  kl 23.15, som program på ett stort födelsedagskalas. Låt mig nämna några av nyheterna.

  • Det var Jonas Runebergs första fyrverkerikomposition.  Det var en kompis till Jonas som bad honom  till skapa ett konstverk till kalaset. Men Jonas hade inte komponerat ett fullskaligt fyrverkeri tidigare, så det vara för oss att sätta oss ner tillsammans och köra en komprimerad special-fyrverkeriskola.   Personligen tycker jag att slutresultatet var synnerligen bra. Verkligt strongt gjort av Jonas.
  • Det var det första fyrverkeriet som skrivits till maskinmusik, eller vad nu genren kallas. Också det en första gång.
  • Det var också det första fyrverkeriet som vi själv filmat med med drönare; Kevin har skaffat en egen och gjorde en verkligt lyckad provkörning.  Följande filmning med drönare gjordes faktiskt nästa dag, uppe i Munsala trakten på SS2016.

Det kanske största var emellertid att detta var det första fyrverkeriet i Helsingfors som sköts efter kl.22.00 på ca 10 år!!  (detta naturligtvis undantaget Madonna konserter, mästerskap och sånt). I praktiken har fyrverkerier varit förbjudna i Helsingfors mellan 1.maj och 15 augusti, eftersom det faktiskt är alldeles för ljust ute kl.22.00, vilken länge varit tidsgränsen för myndigheterna.

Fyrverkeriet var alltså tyst, dvs i det ingick inga sådana pjäser som har krevader uppe i luften. Det krävdes en lång förhandlingsprocess; först med miljömyndigheterna, sedan med räddningsverket och till sist med polisen.

Varför lyckades initiativet att ändra på Helsingfors-polisens policy. Ja, för att UC kunde föra underhandlingen i egenskap som ordförande för Fyrverkerikonstförbundet. Förhandlingen fördes representerande alla leverantörer.

Men det viktiga är ju att showen var bra. Verkligt bra. Tack till alla som gjorde det!

Ja, en ny sak blev glömd. Den eldsprutande draken framför publiken är 2 st horisontala Katarinahjul som Jonas hade liggande på sin vind. Även ett första för fyrverkeriskolan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *