Kyrkslätt nyår 2015-2016

Blå cycaser över Kyrkslätt på nyårskvällen (coyright Verkkojulkaisu Viisykkönen)

Blå cycaser över Kyrkslätt på nyårskvällen (coyright Verkkojulkaisu Viisykkönen)

Det var det nionde året Kimmo Halonen arbetade ihop ett stort nyårsfyrverkeri fyrverkeri för i Kyrkslätt centrum. “Arbetade ihop” betyder framför allt att han ordnade den svåraste biten, dvs  finansieringen tillsammans med traktens företag och kommunen. Fyrverkeriet, som är ett non-profit projekt sköttes av skolans team i Kyrkslätt och Grankulla, på samma sätt som tidigare år.

Detta år ordnades det inget förprogram då kommundirektören var på en utrikesresa, så vi fick i stället hälsa kommuninvånarna Gott Nytt År. Som nyhet på programmet fanns en företagare med ett grilltält på plats, och affärerna gick uppenbarligen utmärkt.  Vi ser fram emot grillkorv med chilisås även nästa år. Frun hans var thailändska och såsen stark.

En inttrddsnt och vacker komposition, Copyright Tryggve Lith

En intressant och vacker komposition Copyright Tryggve Lith

Målgruppen för fyrverkeriet är familjen; därför skjuts fyrverkeriet redan kl 19.00. Man hinner komma hem från arbetet, och barnen hinner till sängs i tid.  Fyrverkeriet följdes av ca 3000-4000 personer; det är svårt att säga hur många då broarna och kullarna runt kyrkslätten rymmer väldigt många åskådare.  Även detta år gick allt perfekt – allt fungerade liksom tidtabellen – med 4sek nogrannhet.  Och det fanns inga snödrivor att pulsa i!

Bilden här på sidan är intressant för den som känner sina pjäser. Men det är svårare att säga hur lång  exponeringstiden varit, för  om man studerar bilden så kan man hitta bl.a.

  • högst en 4″ röd stobe- pion. Man ser blinkspåret tydligt
  • i mitten 2 st som ser ut som guld crackling palm, men det måste vara blå cycaser även om det blåa inte syns.
  • längst ner i mitten en 7-skott solfjäder med komet +mina, och två kakor med  silver chrysantemum + blå svans figur.

Alla dessa pjäser har emellertid inte avfyrats samtidigt. Om man söker efter platsen där denna kombination finns t. ex i programsimuleringen så hittar man kombinationen under en ca 3-4 sekunders sekvens. Ergo-  exponerinsgtiden var ca 3 sekunder.

(Med simuleringen avses  ett av resultaten kompositionsarbetet för en fyrverkeriföreställning. Det viktigaste slutresultatet är ett skjutprogram, men simuleringen visar hur det ungefär kommer att se ut)

Jag nämnde om simuleringen tidigare. Klicka här för att se den.

Simuleringen visar en svårighet att övervinna då man designar:  det ser “pluttigare ut” i simuleringen än i verkligheten. Man måste kunna se med sitt “inre öga” hur verkligheten kommer att se ut.

Om man jämför simuleringen med verkligheten ser man allt som går fel i verkligheten.  Felriktade minor. Pjäser som bytts ut mot andra. Obarmhärtigt.

Det går bra att se på båda samtidigt. Öppna vardera i varsitt mindre fönster, och sätt vardera att spela.  Justera timingen genom att klicka litet fram eller tillbaks på  endera spelbalken, försök få ljudet ungefär synkront.

Många fyrverkerier nyåret 2015

Enligt hörsägen sköt fyrverkeriskolan 7 fyrverkerier under nyåret. En del var professionella med tillstånd och allt, andra gjordes mest med  konsumentpjäser. Vi hade köpt en pall med konsumentkakor av Johan Holländer och fyrverkeriskolans medlemmar provsköt dem friskt runt öst- och västnyland.  Snygga grejer.

Vad gjorde Johan då, ja han sköt ett snyggt fyrverkeri i Helsingfors centrum kl 24.00. Ganska tufft att byygga ett långt fyrverkeri bara med 30mm minor, kometer och kakor!  En åskådare tog en rätt bra film, vi tackar för lånet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *