Raseborgs Andelsbank 90 År

KasnäsAndelsbanken i Raseborg firade 90 År med en solenn akt och en middag i Kasnäs, och avslutade kalaset med ett stort fyrverkeri.  För att förverkliga detta utbildade vi ett antal personer ur Dragsfjärd HOBK att arbeta som fyrverkare, och detta var s.a.s. deras diplomarbete. Med tanke på att allt utom en pjäs gick var slutresultatet otadligt.

Horn och emblem i designen

Beställaren av fyrverkeriet hade önskat sig en unik show, och vi gjorde vårt bästa för att prestera detta. I inledningen, då Benni Andersons Orkester tutar in Glasgow Boogie, hade vi byggt litet effekter i det gamla H-hornet.  Det var meningen att hornet skulle spy rök ur sig under hela inledningen, och det lyckades i alla händelser. Det var en kylig men vindstilla kväll, och molnet syns väl mot natthimlen.

Musikvalet följde också bank-temat. Varje gång Helene Sjölund och Tommy Körberg klämde i med “pengar” så öppnades en gyllene kracklande crossette på himlen, dvs frasande guld som mångfaldigas.  Kanske svårtolkat men ändå.

Mitt i showen, efter en simulerad final tar showen ny fart igen och en skylt med OP-eblemet och Raseborg 90 tänds framför åskådarna. Tyvärr syns detta inte i kameran; vi har också tidigare konstaterat att bengalskyltar inte fastnar på film. Människoögat har mycket bättre urskillning än  kamerans elektroniska bildelement.

En intäkt petroleumkälla

En intäkt petroleumkälla

Publiken stod på stranden, utanför krigen på det sk, torget. Fyrverkeriet byggdes ute på vågbrytaren, utanför butikshamnen, utom de små effektpjäserna som stod framför publiken vid kajkanten.  Tack vare Wilhelm Liljeqvists och Kasnäs personalens ansträngningar lyckades man få och hålla hamnbassängen, i vilken enbart tillfällig förtöjning är tillåten, tom från nöjesbåtar. Detta var viktigt för vi sköt även större pjäser och att polera bort svarta sotflarn från vita båtar är inget nöje. På piren fanns även en petroleumkälla som nogsamt täcktes in. Sett ur åskådarnas synvinkel  var avfyrningsplatsen utomordentlig, och som alltid verkade det som om de stora pjäserna skulle komma helt upp över publiken.

Slutresultatet på film är rätt bra, men verkligheten var inte tyvärr helt identisk med filmen. Under själva showen drabbades vi av två problem, dels sköt en låda men minor inte alls pga. ett elektriskt problem. Dels hade vi problem med synkroniseringen av ljudet, pga en miss som fyrmästaren själv gjort. Här i filmen har vi kunnat korrigera det senare felet.

För en gångs skull fanns det tillräckligt med filmkameror på plats då två personer från skolan filmade, och dessutom Gunnar ville testa sin splitternya systemkamera och Robban hade en Go-pro uppriggad. De många bildvinklarna syns i slutresultatet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *