Det brann friskt under Forneldarnas natt 30.8 på Hangöudden. Fyrverkeriskolan eldade på två ställen. Lappvik FBK svarade för fornelden i Lappvik, och sköt ett sk. gerillafyrverkeri, dvs en hygglig och, laglig men fullständigt oväntad show. Publiken var förtjust, fyrverkeriet var snyggt och gick som på räls.
Musikfyrverkeriet på Plagen-stranden
Anders, som driver restaurangen vid Plagen, hade lyckats få Hangö stadsuddes eld till Kolaviken, utanför Plagen och braständningen ackompanjerades av en mindre show. Plagen-fyrverkeriet var mycket pampigt och vyn ut mot Kolaudden med elden under och fyrverkeriet ovanför var otroligt snygg.
Men det är ju bara fyrverkaren som vet hur det skulle vara, och mot alla regler tänker jag berätta hur det var tänkt och hur det blev.
Mycket händer bakom kulisserna för ett musikfyrverkeri
Herr Luku från Fyrverkeriskolan hade under sommaren tagit fram tekniken för hur man kan tända en brasa ute på sjön med en eldpil. Det ligger två svåra saker i detta; dels att bygga en pil som “syns” och dels att få eld på brasan oberoende av om pilen träffar. For detta hade vi investerat i bränngel och små 1-kanals radiostyrda tändare. Detta testades första gången på SS2014 och nu var det dags för offentlig premiär framför en 1000-hövdad publik. Det gick snyggt, Pil 1 sköts med avsikt för högtr, men tyvärr gick 2-an något lågt. Men trots allt tändes elden. Hur, undrade säkert publiken. Lyssna på publikens kommentarer och kollegiala suckar i början av filmen. Stort tack till Luku, alias Robin Hood.
I slutet av fyrverkeriet, då Brocade-horsetail 5″-tummarna rinner ner, skulle ca 40 marschaller tändas med 1-kanals tändare i grupper om 12 /per gång, men sidu nej, bara 1 tändes. Resten fick vi tända för hand. Efter synnerligen mycket arbete har vi utvecklat en serieproducerbar metod att tända marschaller med eltändare. Det fungerade vid testet men inte nu. Suck, vad teknik kan vara svårt ibland…
Slutresultatet var emellertid alldeles ypperligt. Vyn vid Plagen under Forneldarnas natt var exkvisit!!