Forneldarnas natt 2015

Plagenstranden efter brasa och fyrverkeri

Plagenstranden efter brasa och fyrverkeri

Under forneldarnas natt sköt Fyrverkeriskolan 4 fyrverkerier. Det största var på Plagen i Hangö dit en mycket stor mängd människor hade samlats för att se på både brasan och fyrverkeriet.  Det var en  varm och vacker kväll, men med en kraftig WNW -vind. Lyckligtvis låg både Plagen-stranden och Lappvik- stranden, där den andra elden och vårt fyrverkeriet var, båda i lä  och allt gick väl.  På norra  sidan Hangö udd hade forneldsarrangörerna det svårare pga. vinden.

 

 

Skjutbryggan lastad i Hangö hamn och på väg till Plagen stranden

Skjutbryggan lastad i Hangö hamn och på väg till Plagen stranden

Vi har under flera år skjutit från stranden vid sidan av Plagen, men eftersom det rådde varning för skogsbrand så ville vi sätta fyrverkeriet på en flotte. En sådan hittad, via Anders ansträngningar och Fredrik Toivaris välvilliga hjälp och fyrverkeriet  placerades ute på vattnet, bredvid forneldsbrasan.

Månen har gått upp över Plagen på Forneldarnas natt 2015

Månen har gått upp över Plagen på Forneldarnas natt 2015

Samtidigt sköt Lappvik FBK ett mindre fyrverkeri ute på vattnen utanför Lappvik. De försökte sig även på tricket att skjuta en stjärnbomb på vattennivå, och det lyckades väl, även om man kunde konstatera att det för “vattennivåskjutning” behövs större bomber än 3″

Filmen från Lappvik här under. Beundra speciellt wow-effekten dvs vattennivåpjäsen vid ca 1.30 i filmen.

De övriga fyrverkerierna då?  I Österbotten sköt Gunnar ett konsumentfyrverkeri och Pio besökte SS-2015 med ett antal pjäser. Även där testade man vattennivåskjutning, men det gick inte så väl. Dessutom råkade Pio ut för ett vattenmissöde och där förstördes fyrverkeriutrustning till ett värde av åtskilliga skotska pund, för att citera Grev Archibald.

Filmen från Hangö hittar ni här under.

Här ännu en link till en film såm en åskådare tagit från en annan vinkel. Elden är snygg.

Och till sist en länk till vad Johan Holländer höll på med i Marienhamn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *